گروه گزارش/ فرزانه اسدزاده: کرونا و آلودگی دست در دست هم داده اند تا نمایی دیگر از قرنطینه خانگی را برای اقشار آسیب پذیر رقم زنند. طی چند هفته اخیر با فروکش شدن تعداد بسترهای و فوتی های ناشی از ویروس کرونا تا حدودی چراغ امید به زندگی توام با آرامش در دل عده ای روشن شده بود. اما طولی نکشید که آلودگی هوا فرصت زندگی اجتماعی بدون دغدغه و لذت استشمام هوای پاک را از مردم ربود. از طرفی در چند روز گذشته هشدارهای ناشی از صعودی بودن آمار ابتلایان موجی دیگر از نگرانی را برای هفته های آینده رقم زده است.
نگران اوج گرفتن کرونا هستیم!
همین افزایشی بودن آمار مبتلایان عاملی شد تا معاون کل وزیر بهداشت، با اشاره به کاهش ۸۰ درصدی آمار کرونا در کشور بگوید که؛ «همچنان نگران روند صعودی کرونا در کشور هستیم»
ایرج حریرچی افزود: انتظار این بود که به کاهش جان باختن ۵۰ یا ۶۰ کرونایی در روز برسیم که با قرمز شدن مازندران روند نزولی قابل انتظار رخ نداد.
وی ادامه داد: تجربه تلخ اردیبهشت ۹۹ نشان داد که با کوچکترین اشتباه به قله اوج کرونا بر میگردیم.
حریرچی با عنوان این مطلب که شرایط بیمارستانی ما آمادگی برگشت بحران کرونا را ندارد، افزود: سه بحران سخت را پشت سر گذاشتیم. کادر درمان کشور ماشین نیست در یک سال گذشته شرایط سختی را پشت سر گذاشته است. وقتی خیل مردم مراعات نکنند و مسافرت بروند، در این شرایط نباید انتظار داشته باشیم کادر درمان از خود گذشتگی کند.
وی گفت: پیک چهارم اگر در بهمن اتفاق بیافتد با توجه به وضعیت موجود روانی و اقتصادی در جامعه، شرایط سختی خواهد بود.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: دستورالعملهای کنترل هوشمند شرایط را پیش بینی کرده و بهترین کار پاسداری از وضعیت فعلی ویروس است و نباید ساده انگاری کنیم.
حریرچی گفت: در شرایط کنونی نباید به بهانه رشد اقتصادی محدودیتهای کرونایی را برداریم.
آلودگی مانعی برای بهبودی بیماران کرونایی
در کنار همه ی مشکلات کرونایی که این روزها عموم مردم با آن دست و پنجه نرم می کنند آلودگی هوا می تواند باری بزرگ بر دوش بیماران کرونایی باشد تا روند بهبود آن ها سخت تر از قبل پیش رود.
یک متخصص بیماریهای عفونی در این ارتباط به خبرنگار ما گفت: آلودگی هوا در عملکرد طبیعی سیستم تنفسی تاثیر مستقیم و منفی دارد و طبیعتا میتواند روند بهبودی بیماران کرونایی را مختل کند.
دکتر سعیده آذری در خصوص نقش آلودگی هوا در انتقال ویروس کرونا، اظهار کرد: مطالعات اساسی در این مورد انجام نگرفته است، ولی افزایش ذرات معلق ناشی از آلودگی در هوا میتواند باعث افزایش احتمال انتقال ویروسهای تنفسی و از جمله کرونا شود.
وی با بیان اینکه آلودگی هوا میتواند باعث تشدید علایم تنفسی در بیماریهای مزمن ریوی شود، گفت: از جمله این علایم سرفه و تنگی نفس میباشد که با تشخیص کرونا تداخل دارد؛ از این رو توصیه میشود این افراد تا حد امکان از منزل خارج نشوند و مراجعه به مراکز پزشکی در صورت تشدید علایم جهت تشخیص صحیح ضروری است.
وی ادامه داد: مطالعات علمی در مورد افزایش شدت انتقال ویروس کرونا با افزایش آلودگی هوا وجود ندارد، ولی با استناد به شواهد علمی گذشته میتوان گفت در حضور آلودگی هوا نقش عفونتهای تنفسی ناشی از ویروسها پررنگتر میشود.
آذری متذکر شد: آلودگی هوا با تاثیر مستقیم روی سیستم تنفسی و اختلال در عملکرد طبیعی و دفاعی این سیستم، فرد را در مقابل عفونتهای تنفسی از جمله کرونا مستعد ابتلا میکند.
رکورد آلودگی ۲۰ سال اخیر در دی ماه زده شد
دیماه امسال با ثبت ۲۰ روز آلودگی هوا، رکورد آلودگی ۲۰ سال اخیر را زده و از ۸ کلانشهر کشور در میان هزاران تن ذرات معلق و گازهای سمی جز سراب خاکستریرنگ چیزی باقی نمانده است. وضعیت قرمز (بحرانی) و در برخی نقاط شهرها بنفش (خطرناک) است.
در این شرایط نگرانکننده اگرچه کمکاریهای جدی میان مسئولان و نهادهای دخیل در کاهش آلودگی هوا وجود دارد، اما نباید سهم مهم مردم در مطالبه مردمی هوای پاک را فراموش کرد. دهها قانون نوشته و نانوشته وجود دارد که برای دولت، مجلس، دستگاه قضا و حتی برخی نهادهای خصوصی سهمی در برنامه آلودگی هوا تعیین کردهاند. طی دورههای مختلف منابع آلاینده دائمی، هوای شهرها را آلوده میکنند اما جز باد و باران کسی به کمک نمیآید. شگفت اینکه صدایی از ۴۵میلیون شهروند ساکن در شهرهای آلوده نیز شنیده نمیشود و کسی دلش به حال محیطزیست نمیسوزد!