گروه گزارش/ فرزانه اسدزاده: چند ماه بعد یکسال می شود که با آن دسته و پنجه میزنیم. به هیچ صراطی غیر از مراقبت از خود و رعایت پروتکلهای بهداشتی مستقیم نیست. اوایل بیماران و سالمندان را در تیررس قرار میداد ولی این روزها سن افراد برایش مهم نیست. همه جور تاخت و تاز میکند و کل جهان را گرفتار خود کرده است.در این بین توصیههای بهداشتی دائم در رسانهی ملی و فضای مجازی دست به دست میشود تا سطح آگاهی عموم مردم بالا رود. شبکههای بهداشت و درمان و حتی بسیج همه جوره پای کار هستند تا گرهی از مشکلات این روزهای مردم باز کنند. آمار مبتلایان چنان روال صعودی به خود گرفته که بازهم شاهد اعمال تعطیلی و محدودیتها در استانها هستیم. تا توانستیم مردم را متهم ردیف اول این افزایشها قرار دادیم و عدم رعایتشان را به هر نحوی شده اعم از توهین، تحقیر و مچ گیری و…. اثبات کردیم. اما در این بین موارد دیگری در این افزایش آمارها دخیل هستند که کمتر به آنها پرداخته میشود؛ برای مثال تستهایی که انجام میشود!
تست هایی که اثربخشی آن کم است!
برای تشخیص کرونا دو حالت وجود دارد. یکی گران و سریع همراه با ابهام و یکی ارزان و و پر چالش! آزمایش خون و تست سیتی اسکن از اولین روشهایی بودند که در ابتدای شیوع این بیماری تلاش میشد تا از طریق آنها ابتلا به کوید۱۹ را تشخیص داد اما این روشها در برخی موارد پاسخ صحیح نداشتند و تست فردی که علائم بالینی داشت و مبتلا به این ویروس بود، منفی اعلام میشد. این در حالی است که بیماران از ترس ابتلای دیگر اعضای خانواده برای رسیدن به پاسخ سریع از این روش بیشتر استفاده میکنند به طوری که برخی از بیماران حتی بار سنگین هزینههای این روش را به دوش میکشند تا سریعتر تکلیف آنها مشخص شود. اما درصد خطای این نوع آزمایش مانع از رسیدن به جواب قطعی شده است!
در مورد دوم -که به اسم PCR یا تست مخاط معروف است از مخاط گلو یا حلق فرد برداشته میشود تا ابتلا به این ویروس تشخیص داده شود – با مراجعه به درمانگاه محل زندگیتان در خوشبینانهترین حالت برای روز بعد نوبت تست میدهند! بعد از آن طبق اذعان کارشناسان بهداشت ۷۲ ساعت بعد جواب تست اعلام میشود. در این بین سوالی که پیش میآید این است که در این چهار روز فرد بیمار تکلیفش چیست؟! نه آنچنان که باید مطمئن به داشتن کروناست که خود را قرنطینه کند و نه آنکه میتواند آزادانه و با خیال راحت به زندگی خود ادامه دهد! فراهم نیاوردن زمینه مناسب برای آزمایش تشخیص کرونا میتواند یکی از عمده دلایل اشاعهی آن در جامعه باشد چرا که تشخیص هر چه زودتر آن سبب جلوگیری از انتقال آن به سایر افراد میشود. کما اینکه آمار ابتلای خانوادگی این روزها بیداد میکند.
کی و چه تستی بدهیم؟
پزشکان این حوزه معتقدند: برای اینکه از فردی آزمایش کرونا گرفته شود، در ابتدا باید فرد علائم بالینی داشته باشد و بدون هیچ علامتی آزمایش دادن، منطقی نیست. در حل حاضر بهترین روش موجود برای تست کرونا، تست pcrمخاطی است که البته این تست هم به طور قطعی ویروس را نشان نمیدهد و بسته به اینکه در چه دورهای از بیماری از فرد تست گرفته میشود، درصد خطای متفاوتی دارد. به طور مثال تا چند روز قبل از بروز علائم یا در روزهای اول بیماری، جواب این تست احتمالا منفی خواهد بود و این درصد خطا با بروز بیشتر علائم کمتر میشود. در شروع بروز بیماری تا ۴۰ درصد احتمال خطا وجود دارد و بهترین زمان برای تست PCR چند روز پس از بروز کامل علائم است اما حتی در این حالت هم ۲۰ تا ۳۰ درصد ممکن است تست خطای کاذب داشته باشد، یعنی فرد مبتلا باشد اما آزمایش نتیجه را منفی نشان دهد. همچنین بعد از گذشت ۱۰ روز و ضعیف شدن بیماری مجددا درصد منفی کاذب شدن تست دوباره بالا میرود.
قطعا اصلیترین پاسخ برای این مشکلات، ناشناخته بودن ویروس کرونا است؛ اما عوامل دیگری هم بر این موضوع تاثیر گذارند. به همین دلیل است که متخصصان توصیه میکنند انجام این تست و تفسیر آن حتما باید توسط پزشک انجام شود. به طور مثال ممکن است نمونه مخاطی در مراحل جمع آوری یا آنالیز آلوده شود، یا در دمای درستی نگهداری نشود یا اینکه مواد شیمیایی که برای استخراج ژنتیک ویروس استفاده میشود، درست کار نکند که همه این عوامل سبب میشوند تا آزمایش شما نتیجه درستی نداشته باشد.
با همه تفاسیر ممکن در حال حاضر رعایت اصول بهداشتی تنها و اصلی ترین راه ممکن برای شیوع این ویروس است اما انتظاری که از مسئولین می رود تدبیری مناسب تر برای پیشگیری از آن است.