آن سوی میدان جنگ کرونا
گروه گزارش/ فرزانه اسدزاده: با گذشت نزدیک به ۱۰ ماه از شیوع ویروس کرونا، امروز دوباره به نقطهی اول شروع آن رسیدهایم! اعمال قرنطینههای نه چندان سختگیرانه اوج خلاقیت ستاد مبارزه با کرونا بوده است که بعد از کش و قوسهای فراوان از چند روز پیش در حال اجراست که نمود جدیّت آن را تنها […]

گروه گزارش/ فرزانه اسدزاده: با گذشت نزدیک به ۱۰ ماه از شیوع ویروس کرونا، امروز دوباره به نقطهی اول شروع آن رسیدهایم! اعمال قرنطینههای نه چندان سختگیرانه اوج خلاقیت ستاد مبارزه با کرونا بوده است که بعد از کش و قوسهای فراوان از چند روز پیش در حال اجراست که نمود جدیّت آن را تنها در مسافرتهای خارج از شهر میتوان پیدا کرد!
با تمام انتقادات که به مسئولین امر وارد است آن طرف میدان، مردم هم هر روز بیشتر از دیروز بر طبل بیتفاوتی مینوازند. جشنها و دورهمیهای خانوادگی بیشتر از هر روز دیگر به قوت خود در حال برپایی است که از عمده دلایل انتشار این ویروس به شمار میرود. و البته بیمارانی که در خانه ماندن و قرنطینهی خانگی را به حضور در بیمارستان ترجیح میدهند. ولی بر اساس آماری که دیروز معاون وزیر بهداشت اعلام کرد بیش از ۲۰ درصد از آنها قرنطینه خانگی را رعایت نکرده و با وجود بیماری، در اجتماع حضور دارند!
در آن سوی قضیه اما مسئولان پزشکی که در خط مقدم همهی کمبودها را به جان میخرند، این روزها تنها وسیلهی نجات بخش که اتفاقاً شدیدا با کمبود هم مواجه است را کپسول اکسیژن عنوان میکنند. داد کادر درمانی از خستگیهای ماههای اخیر ،کمبودهایشان و احتکارهای بیرحمانه درآمده و نمونه بارز آن را باید سخنان شجاعانه رئیس بیمارستان امام رضا (ع) تبریز دانست که شدیداً از احتکار این ماده مهم و حیاتی برای بیماران کرونایی گلایه داشت! کمکهای نهادهای مردمی پای کار هم دیگر مانند روزهای اول نیست. و مجموع این عوامل باعث شده است که این روزها شاهد شکستن پیدرپی رکوردها در مرگ و میر ناشی از کرونا باشیم.
احتکار به اکسیژن رسید؟!
مسعود فقیهدینوری، رئیس بیمارستان امام رضا (ع) تبریز در نشست خبری با رسانههای آذربایجانشرقی با اشاره به این که مرکز درمانی امام رضا (ع) تبریز یکی از بزرگترین مراکز مقابله با کروناست و با توجه به اینکه در حال گذر از بحران گسترده و فاز سوم هستیم با یک چالش بزرگ روبه رو شدهایم، خاطرنشان کرد: در نشست خبری قبلی چالش متفاوت از جمله کمبود ماسک و زنجیره ابتلا بودیم ولی الان جنس چالش فرق دارد و دیگر مشکل کمبود ماسک نیست.
کم رنگ شدن نیروهای کمکی سایر نهادها
وی با بیان اینکه فاز هیجانی در اول کرونا غالب بود، تصریح کرد: در روزهای اول شیوع کرونا همه پای کار آمده بودند ولی بعد از گذشت روزهای هیجانی در مرحله عمل علی ماند و حوضش! و امروز تقریبا حوزه سلامت به تنهایی در حال مبارزه است و کمک سایر واحدها که باید در کنار ما بودند و پای کار، کمرنگتر شده است. به طوری که بعد از گذشت ۹ ماه از مبارزه با کرونا، همه با مشکلات اقتصادی، تحریم و مسائلی روبه رو شدهاند که کادر درمان نیز مستثنی از این نیست.
رئیس مرکز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) با اشاره به پرسنل ۲ هزار و ۵۰۰ نفری بیمارستان امام رضا (ع)، گفت: با توجه به وضعیت حاکم بر نیروی انسانی سلامت و کمبود نیرو در حوزه سلامت، با مشکل نیروی انسانی به ویژه پرستاری روبه رو هستیم، از اینرو با مشکل گردش کاری مواجه شدهایم، چراکه یک نیرو که از ۱۰ ماه پیش که هر روز وارد مین کرونا میشوند بدون جابهجایی، دچار ضعف شدهاند و اگر تدبیری نشود دیگر انرژی برای آنها باقی نخواهد ماند.
حوزه سلامت بازیچه افت و خیز های اقتصادی
دینوری ابراز داشت: تجهیز و تامین شرایط در وضعیت بازار و نوسانات ارزی ما را با مشکلاتی روبه رو کرده است بهطوری که اکسیژن یک نیاز اصلی برای مشکلات است و به یک دغدغه بزرگ تبدیل شده است. اما به جز چند شرکت، هیچگونه تامینکننده مطمئن برای اکسیژن در آذربایجانشرقی نداشتهایم و متاسفانه همانند بسیج مردمی برای تهیه ماسک در این بخش هیچ اقدامی نشده است.
رئیس مرکز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) بیان کرد: یک شرکت در تهران طرف قرارداد برای اکسیژنسازها داشتیم که با وجود دپوی اکسیژن به بهانه نوسانات قیمت، حاضر به تحویل اکسیژن نیست و با این که پول واریز شده است ولی همچنان هیچ دستگاهی تحویل نداده و بر تعهد خود عمل نکرده است و این یک خیانت بزرگی است که یک ایرانی میتواند به هموطن خود بکند.
وی، به خرید تانک اکسیژن برای بیمارستان اشاره کرد و گفت: تانک به تنهایی نمیتواند اکسیژن بسازد بلکه باید آن را پُر کرد.
دینوری با بیان اینکه من نه فرد سیاسی هستم و نه وابستگی به چپ و راست دارم و فقط یک مسوولیت سنگین، آن هم جان مردم را بر عهده من گذاشتهاند، گفت: با نوسانات قیمت قطعا سودجویی ایجاد میشود که حوزه سلامت بهترین بخش برای سوددهی است، از اینرو برخی تولیدکنندگان به خاطر مغایرت قیمتها حاضر به توزیع محصولات خود نیستند.
وی با تاکید بر اینکه بیماری کرونا درمان خاص و ویژهای ندارد، یادآور شد: مسائل اقتصادی منجر شده است تا تهیه برخی وسایل ضروری که حتی در داخل کشور هم تولید میشود را نتوانیم تولید کنیم.
رئیس مرکز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) افزود: سرساکشن و دماسنج از جمله وسایلی است که هموطن خودمان به خاطر منافع مالی زودگذر اقدام به توزیع آن در سطح کشور نمیکند. واحد تولیدی در سامانه خرید اعلام عدم موجودی میکند و سپس شخصا با کارپرداز تماس گرفته و با قیمتهای گزاف اقدام به فروش میکند. در این شرایط آیا رواست که من به دنبال سرساکشن و دماسنج باشم؟
امروز خط مقدم جنگ کرونا تنهای تنهاست!
وی با بیان اینکه ۲۲ هزار تخت روز خدمات و ۶ هزار و ۲۰۰ بستری در بیمارستان امام رضا (ع) به خاطر کرونا داشتیم، اضافه کرد: یک سوم بیماران در بخش ویژه بیمارستان دریافت خدمات کردهاند.
رئیس مرکز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) گفت: جلوگیری از دورهمی، سفر، رعایت بهداشت، ماسک زدن وظیفه مردم در مقابله با کروناست و بخش دیگر به اصناف ربط دارد زیرا در بخشهای مختلف اصناف از جمله خوراک که بیشترین ارتباط با مردم را دارد، با بیشترین درگیری با کرونا را داشتهایم. به خاطر کرونا چند فروشگاه و سوپرمارکت و رستوران و قنادی و غیره را میتوان بست؟ چرا داروخانهها میتوانند پروتکل بهداشتی را رعایت کنند ولی رستوران و قنادی و سوپرمارکت نمیتواند؟
دینوری با اشاره بر اینکه قطعا در فضای باز احتمال انتقال به ویروس کمتر است، گفت: سوال اینجاست که چقدر در حمل و نقل شهری، حذف پول نقد، دفع زباله (وجود زبالهگردها) موفق بودیم؟ زبالهگردها به جان جامعه افتادهاند، چرا که وقتی ماسک خود را دور میریزیم در سطل زباله ریخته میشود و زبالهگردها معلوم نیست این زبالهها را چگونه و کجا میبرند و تصور این امر وحشت بر جان مردم میاندازد. ما بعد از کرونا دیگر هیچگونه تفکیک زباله نداریم و همه زبالهها را عفونی اعلام کردهایم ولی آیا این امر در شهر نیز جاریست؟
وی در پایان گفت: ما لباس سفید را پوشیده و در خط مقدم هستیم ولی آیا برای سرباز و خط مقدم نباید تزریق انرژی و آذوقه فرستاد؟