آداب مهم در مراسم خواستگاری
گروه دانش و زندگی/ شیوا صفری: با این که این روزها وجود بیماری عالمگیر کرونا مانع عمدهای بر سر راه ازدواج و مراسماتی از این دست هست، اما به نظر نباید این ویروس مانع از انجام سنت حسنه ازدواج باشد هرچند باید از گرفتن میهمانیهای آنچنانی و پر تعداد اجتناب کرد، اما سنت حسنه ازدواج […]

گروه دانش و زندگی/ شیوا صفری: با این که این روزها وجود بیماری عالمگیر کرونا مانع عمدهای بر سر راه ازدواج و مراسماتی از این دست هست، اما به نظر نباید این ویروس مانع از انجام سنت حسنه ازدواج باشد هرچند باید از گرفتن میهمانیهای آنچنانی و پر تعداد اجتناب کرد، اما سنت حسنه ازدواج را هم میتوان به سادگی و با حضور حداقلی نزدیکان برگزار کرد. در این ارتباط یکی از مراسمات مهم در آغاز ازدواج مراسم خواستگاری است. در این ارتباط به سراغ علیرضا صادقی، مدرس دانشگاه و مشاور خانواده رفتیم و از ایشان در خصوص آداب خواستگاری پرسیدیم که به خلاصهای از سخنان این استاد دانشگاه اشاره میکنیم:
ابتدا علایق خود را در زمینه انتخاب همسر برای خودتان روشن کنید
«هدفهایی را که برای زندگی آینده خود در نظر دارید و نمیتوانید بعد از ازدواج از آن دست بکشید، باید در جلسات خواستگاری طرح کنید. اما پیش از آن ابتدا علایق و حساسیتهای خود را در زمینه انتخاب همسر برای خودتان روشن کنید؛ زیرا در انتخاب شما موثر خواهد بود، سپس با فرد موردنظرتان مطرح کنید. حتی نوع سوال پرسیدن، چگونگی جواب دادن و نحوه بیان، فارغ از محتوا میتواند نشان دهنده شخصیت فرد باشد. روابط فامیلی و خانوادگی به تنهایی منجر به شناخت کامل و واقعی برای انتخاب همسر نمیشود. سوال و جواب هر چند کامل و زیاد صورت گیرد، ما را از تفکر، مشورت و تحقیق بی نیاز نمیکند. در خصوص موضوعاتی که در صحبتهای خانوادهها با هم بیان میشود، نظر طرف مقابل را هم جویا شوید. در جلسه خواستگاری آن طور که هستید خود را نشان دهید. زیرا انتخاب را برای شما آسانتر میکند و همچنین باعث میشود انتظار آنها از شما غیرواقعی و دور از توانایی شما نباشد. قسمتی از شناخت در گفتوگوی خانوادهها میتـواند به دست آید. مشروط بر اینکه صحبتهای آنها مربوط به ازدواج فرزندانشان باشد.»
خــوب انتـخاب کردن و خوب انتخاب شدن
«همه تلاشتان این باشد که خوب بشناسید و خـــوب بــشناسانید؛ چــراکه ازدواج مــوفق دو شــرط دارد: خــوب انتـخاب کردن و خوب انتخاب شدن. در تــمام جـلــسات سعیتان بر این باشد که گفتوگو به حاشیه و صحبتهای بیهوده کشیده نشود. چون هم دقت را از دست میدهید و هم موضوعات ناگفته میماند. چـنانچه درخصوص خواستههایی که برای شما نــقش اســاسی و محــوری دارد، بــا طرف مــقابــل به تفاهم نرسیدید گفتوگو را ادامه ندهید. همچنین اگر هر چه فکر کردید در مورد خواستههای او نتوانستید با او کنار بیایید، به گفتوگو ادامه ندهید.»
هیچکس اجازه ندارد آبروی خود را جلوی دیگران ببرد
«جلسههای گفتوگو را با فواصل زمانی مناسب بگذارید تا در خلال آن برای تفکر و ارزیابی و تحقیق، وقت کافی داشته باشید. اگر در دوران مجردی دچار لغزشی شدهاید و کسی هم از آن با خبر نیست و شما نیز توبه کردهاید، بعد از ازدواج هم همسرتان متوجه آن نمیشود، نباید آن را در جلسه خواستگاری مطرح کنید. گناهان و خطاهای ما، بین ما و خدای ماست، هیچکس اجازه ندارد آبروی خود را جلوی دیگران ببرد و از طرف مقابل هم نخواهید به این مسائل اشاره کند؛ ولی اگر مسئلهای قبل از ازدواج بر شما حادث شده و شما مرتکب جرم و خطایی شدهاید و ممکن است پس از ازدواج برملا شود و شما نگران افشای آن هستید که با افشای آن مشکلی برای شما بهوجود آید، باید حتما آن مسئله را به نحوی مطرح سازید.»
در جلسات اول اسرار خود را نگویید
«گاهی ازدواج تا مراحلی پیش رفته است و بعد به دلایلی انجام نشده و در شناسنامه هم ثبت نشده و عروسی هم انجام نگرفته است. در این شرایط لازم نیست قبل از خواستگاری اطلاع دهید ولی در آخر جلسه اول خواستگاری باید مسئله را برای فرد تشریح کنید. برخی از اسرار را نیز میتوانید در جلسات بعد مطرح کنید. اسـراری را که جز خانواده شما کسی از آن اطلاع نـــدارد، نبـــاید در جـلسات اول از آن سخنی به میان آورید و میتوانید در مراحل بعد به میزان اعتمادی که به فرد پیدا کردید، او را مــطلع سازید.»