در فصل پاییز با توجه به سرد شدن تدریجی هوا باید علاوه بر پوشش مناسب به نکات تغذیه ای هم توجه ویژه ای داشته باشیم، توصیه های تغذیه ای طب سنتی برای جلوگیری از بیمارشدن در پاییز بسیار مهم است.
خبرصبح/گروه دانش وزندگی: با فرا رسیدن فصل پاییز و سرد شدن تدریجی هوا علاوه بر توجه به پوشش خود باید تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذایی مان ایجاد کنیم تا در این فصل دچار بیماری نشویم. طب سنتی در فصل پاییز توصیه ها و تدابیر خاصی را برای حفظ تندرستی و پیشگیری از بروز بیماری ها اندیشیده است
طبع و مزاج پاییز
مزاج و طبیعت پاییز سرد و خشک است. توجه کنید مزاج فصل پاییز در همه مناطق یکسان نیست و در هر منطقه مزاج فصل پاییز متغیّر است مثلاً در مناطق کوهستانی، پاییز خشک بوده اما در شهرهای شمالی کشور، خشک نیست. در ماه اول پاییز «ایلول» نام دارد، غلبه سودا زیاد می شود زیرا سودا سرد و خشک است و طبع پاییز نیز سرد و خشک است.
چه افرادی در پاییز بیشتر دچار بیماری می شوند؟
پاییز برای افرادی که مزاج گرم و تر دارند مناسب است اما افرادی که مزاج سرد و خشک، دارند ممکن است در پاییز دچار بیماری های سرد و خشک شوند. این فصل برای سالمندان و افرادی که بیماری هایی با طبیعت سرد و خشک دارند، مناسب نیست. علت ابتلا به بیماری در فصل پاییز متغیّر بودن هوا در طول روز، وجود مواد زاید باقی مانده در بدن از فصل تابستان به دلیل خوردن میوه های زیاد، ضعف قوت، کاهش تحلیل و دفع مواد زاید به علت سردی هوا و… است.
توصیه هایی طب سنتی برای جلوگیری از بیمار شدن در پاییز
مصرف شیرینی های طبیعی :
برای جلوگیری از بیماری های ناشی از سردی مزاج در پاییز و برای کمک به دفع سودا متخصصان طب سنتی مصرف شیرینی های طبیعی که بعضی گرم و تر و برخی گرم و خشک هستند، را توصیه می کند. مصرف این شیرینی ها سبب تامین گرمای لازم برای بدن می شود.
مصرف گوشت های معتدل :
در فصل پاییز برای افزایش سلامتی حدالامکان از مصرف گوشت گاو که سودازاست، پرهیز کنید و به جای آن از گوشت های معتدل مانند گوشت بره و بزغاله استفاده نمایید.
پرهیز از مصرف خوراکی های خشک:
در فصل پاییز برای کاهش عوارض خشکی بدن، از مصرف خوراکی های خشک مانند غذاهای سرخ شده و کبابی بپرهیزید زیرا مصرف این مواد غذایی باعث تشدید خشکی بدن شده و فرد را دچار عوارضی مانند اگزما، بی خوابی، افزایش شک و وسواس می کند.
خوراکی های خشک عبارتند از:کنسروها و کمپوت ها، سوسیس و کالباس و فست فودها، ادویه های تند و تیز، ترشی ها، سرخ کردنی ها، بادمجان، عدس، قارچ، پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک، کلم و گل کلم، رُب و سس ها، غذاهای مانده و گوشت نمک سود، چای پررنگ، یخ، شوری ها، چیپس و پفک و امثال آنها و…
اجتناب از حمام رفتن زیاد :
در فصل پاییز متخصصان طب سنتی توصیه می کنند که افراد برای جلوگیری از بیماری ها باید از حمام رفتن زیاد اجتناب کنند و بهتر است در این فصل افراد کمتر به سونا بروند.
استفاده از میوه های فصل پاییز :
مصرف مواد غذایی با طبیعت گرم و تر :
در فصل پاییز خوردنی ها یی با طبیعت گرمی و تر مانند گوشت گوسفند، مویز، هویج، زیتون، خرما، عسل، حلوای طبیعی، مغز خشکبار به ویژه بادام درختی، آشهای ساده و… را بیشتر مصرف نمایید.
استفاده از نوشیدنی های با طبع گرم :
در فصل پاییز هرگز ناشتا آب سرد ننوشید و از نوشیدنی هایی مانند شربت عسل و دم نوش هایی مانند آویشن، بابونه و اسطوخودوس که طبع گرم تری دارد استفاده کنید. دم کرده گل گاوزبان برای افراد سوداوی مزاج بسیار مفید است.
برای کنترل سرما خوردگی در پاییز اینگونه عمل کنید :
از مصرف نابجای داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها و کورتون ها پرهیز کنید.
استراحت کافی داشته باشید و بدنتان را گرم نگه دارید.
از مصرف خوردنی هایی که موجب افزایش سردی و تری بدن می شوند، بپرهیزید.
از سوپ ها و آش های ساده و گرم استفاده نمایید.
مصرف یک لیوان آب گرم و مقداری عسل به همراه آبلیمو برای درمان سرماخوردگی مفید است.