خبر صبح/گروه گزارش: چهاردیواری اختیاری! جمله ای است که بارها آن را شنیده ایم اما اختیاری بودن به قیمت زیر پا گذاشتن حق و حقوق همسایگان چندان خوشایند هم نیست. باید حق را همه جانبه درنظر گرفت اگر قرار است چهاردیواری اختیاری باشد تکلیف حق و حقوق همسایگان چه می شود؟ اگر بخواهم از فرهنگ موجود در آپارتمان ها سخن کنم شاید از نظر برخی خوانندگان مبحثی باشد که قدیمی شده اما می توانم بگویم که مانند زخمی هست که سر باز می کند. سالهاست از زمان آپارتمان نشینی میگذرد اما مشکلات زندگی در این سکونت گاه ها هم چنان پابرجاست.
قانون، کلمهای است با بار معنایی سنگین. هر مکانی قوانین خاص خود را میطلبد که رعایت این قوانین بر تمامی افراد واجب و امری انکار ناپذیر بوده است. زمانی که به بحث آپارتمان نشینی روی میآوریم فرهنگ را نیز باید در جوار قانون جای دهیم. فرهنگ جزء لاینفک در زندگی های آپارتمان نشینی است که رعایت نکردن قوانین موجود در آپارتمانها، منشا تمام بسیاری از مشکلات و معضلات اجتماعی است.
بسیار تعجب آور است حال که همه چیز رو به پیشرفت گراییده و بیشتر منازل شکل مدرن تر یافتهاند دیگر مثل دوران قدیم نیست خانهای کوچک در وسط یک حیاط که عطر دل نواز خاک به هنگام آب پاشیدن آدمی را مست کند. اکنون بیشتر منازل شکلی متفاوت و پیچیده به خود گرفته و می توان ادعا کرد که آپارتمان نشینی سرعت تند و تیزی نسبت به سایر منازل مسکونی داشته و خواهد داشت.
این درحالی است که با افزایش آپارتمانها، فرهنگ متناسب و آمیخته با آن شکل نمیگیرد. وقتی سخن از فرهنگ آپارتمان نشینی میشود هر مسائل ریز و درشت را باید در نظر گرفت. مسائلی مانند: صدای بلند تلویزیون هنگام تماشای یک بازی فوتبال که هیجان بیشتری را که خصوصا در بین مردان حاکم می گردد، صدای بلند بستن در آسانسور، سر و صدای برگزاری میهمانی که تا آخر شب ادامه دارد شاید در اذهان مردم این عوامل طبیعی به نظر برسد اما این عوامل به راحتی میتواند حقوق همسایگان را پایمال کند.
پیامبر اکرم صلی اله علیه و آله فرمود: بهترین همسایگان در نزد خدا، خوب ترین آنها نسبت به همسایه خود و بهترین یاران در نزد خدا خوب ترین آنها نسبت به دوستانشان است.
برخی از خانواده ها هنوزم که هنوز هست پیرو همان روشی هستند که قبلا زندگی می کردند و با این تفکر که چهار دیواری اختیاری است خود را ملزم به انجام هرگونه کار می دانند که هم چنان بر زندگی امروزی نیز سایه انداخته است. فرهنگ مخصوص آپارتمان نشینی، نخستین اولویت و شاخصه جهت به وجود آمدن امکان مناسب برای آپارتمان نشینی است. در کنار تمام مسائلی که عنوان گردید محیط آپارتمان می تواند محیط مناسبی برای رشد و تربیت هرچه بیشتر کودکان باشد بدین گونه که کودک با قرار گرفتن در این محیط، بهتر می تواند نحوه برخوردهای اجتماعی را فرا بگیرد.
هشت واحد هستیم و هیچ کدام شبیه هم نیستیم
مهرک، متاهل و صاحب یک فرزند دختر، درگفت و گو با خبرنگار خبر صبح گفت: ما چندسالی است که در آپارتمان زندگی می کنیم با همه حسنهایی که دارد مشکلات فراوانی نیز به همراه دارد. ما در طبقه اول زندگی می کنیم و کل ساختمان ما هشت واحد که هر طبقه دو واحد دارد.
وی ادامه داد: ساختمان ما مقررات خاصی ندارد هر ۶ ماه یک مدیر انتخاب می شود که توسط آن پول جمع میگردد و خرج آب، برق، شارژ آسانسور میدهیم. دیگر حتی برای تمیز کردن راه پله ها هم هزینه ای صرف نمی شود و هر کسی ساز خودش را می زند.
مالک این واحد آپارتمان افزود: صدای تلویزیون در هر طبقه خیلی بلند است و این موجب آزرده شدن همه در آپارتمان میشود. طبقه بالای ما پسر دارد که متاسفانه در خانه فوتبال بازی میکند با دادن تذکرات فراوان بازهم بی فایده است. تنها این نیست، طبقه بالا تا ساعت ۲ نصف شب میهمان دارند و صدای کفش های مهمان ها باعث ایجاد مزاحمت می شود و باید تحمل کنیم.
وی افزود: خلاصه ما که هشت واحد هستیم هیچ کدام شبیه هم دیگر نیستیم چه برسد به واحدهای بزرگتر.اما باهمه سختی ها یه سری محسنات هم دارد. محسنات آپارتمان نشینی البته درکشور ما ایران این است که احساس امنیت بیشتری می کنیم و اینکه همسایه خوب در هر دو حالت نعمت بزرگی است امیدوارم همه،همسایه های خوبی داشته باشند.
متاسفانه برخی رفتارها به گونه ای در قالب زندگی اجتماعی ما نفوذ کرده که زدودن آن چندان ساده هم نیست.همسو کردن چندفرهنگ متفاوت بالطبع در یک آپارتمان کار غیر ممکن است و نیاز به فرهنگ سازی هرچه بیشتر از طریق رسانه ها و مطبوعات دارد.بهتر است بگوییم در مرحله نخست فرهنگ آپارتمان نشینی را فرا بگیریم و بعد آپارتمان را جهت سکونت خود انتخاب کنیم. فرهنگی که بهتر زیستن و داشتن حس نوع دوستی و هم جواری را در کنار یکدیگر مهیا سازد. در این راستا باید فرهنگ آپارتمان نشینی را در اولویت مباحث شهر نشینی قرار دهیم