خبر صبح/گروه گزارش: حضرت آیتاله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۴، سال جدید را سال «سرمایهگذاری برای تولید» نامگذاری کردند. ایشان فرمودند: «در سال گذشته ما شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» را مطرح کردیم که این برای کشور لازم بود بلکه به یک معنا حیاتی بود. حوادث گوناگون سال ۱۴۰۳ مانع از آن شد که این شعار به تمام معنا تحقّق پیدا بکند. البتّه تلاشهای خوبی انجام گرفت؛ هم دولت، هم مردم، بخش خصوصی، سرمایهگذاران، کارآفرینندگان، اینها توانستند کارهای خوبی را انجام بدهند لکن آنچه اتّفاق افتاد با آنچه مورد انتظار بود فاصله داشت. بنابراین امسال هم مسئلهی عمدهی ما مسئلهی اقتصاد است. آنچه را که من به عنوان توقّع از دولت محترم، مسئولان محترم و مردم عزیزمان امسال مطرح میکنم، باز یک مسئلهی اقتصادی است. این مسئلهی اقتصادی ما شعار امسال هم خواهد بود و آن، مربوط به سرمایهگذاری در اقتصاد است.»
به نظر میرسد که شعار «سرمایهگذاری برای تولید»به عنوان راهبردی کلیدی برای خروج اقتصاد ایران از رکود و تحقق اقتصاد مقاومتی مطرح شده است. این شعار در حقیقت حلقهی گمشدهی زنجیرهی تولید ملی است که میتواند معادلات اقتصادی کشور را دگرگون کند.
اما چرا سرمایهگذاری در تولید؟
۱- با سرمایهگذاری در تولید و با ایجاد بسترهای امن و سودآور برای سرمایهگذاری در بخش تولید، از فرار سرمایهها جلوگیری خواهد شد.
۲- اشتغالزایی پایدار: لازم به یادآوری است که با هر میلیارد تومان سرمایهگذاری در تولید، دهها شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد میشود.
۳- با تقویت بخشهای مولد اقتصادی، کاهش وابستگی به نفت در کشور اتفاق خواهد افتاد.
۴- و نهایت این که با افزایش تولید شاهد افزایش عرضه کالاهای اساسی و در نتیجه پایین آمدن قیمت کالاها و تورم خواهیم بود.
چالشهای پیش روی شعار سال
اما برای تحقق شعار سال چالش هایی اساسی فراروی اقتصاد کشور است از جمله؛
نرخ سود بانکی بالا: با توجه به این که در اغلب کشورهای توسعه یافته نرخ واقعی سود بانکی حدود دو یا سه درصد و نهایتا در موارد خاص، تا چهار درصد مثبت است، و رسیدن نرخ واقعی سود به حدود ۱۰ درصد در اقتصاد جهانی، پدیده نادری است، اما در کشور ما شاهد نرخ های سود بالای ۲۰ درصد هستیم که تبعات وحشتناکی برای تولید در پی دارد.
مشکلات تأمین مواد اولیه: یکی دیگر از چالشهای فراروی شعار سال، تامین مواد اولیه برای صنعت کشور است. با توجه به تحریم های جامعه جهانی علیه ایران تامین مواد اولیه مرغوب برای تولید در کشور با مشکلاتی روبروست.
بوروکراسی اداری پیچیده، نوسانات نرخ ارز: البته به این نکته باید توجه کرد که همهی مشکلات فراروی تولید ناشی از تحریم نیست و خود مدیریت داخلی هم عاملی برای نابسامانی اقتصاد و تولید در کشور است.
راهکارهای عملیاتی شدن شعار سال
۱- تسهیل شرایط سرمایهگذاری: اصلاح قوانین مالیاتی برای سرمایهگذاران تولیدی، ایجاد پنجره واحد سرمایهگذاری و تضمین امنیت سرمایهگذاری
۲- حمایتهای مالی: تأسیس صندوق توسعه تولید با مشارکت بخش خصوصی، اعطای تسهیلات ارزی و ریالی با نرخ ترجیحی و توسعه بازار سرمایه برای تأمین مالی تولید
۳- بهبود فضای کسب و کار: کاهش مراحل صدور مجوزها، مبارزه جدی با قاچاق کالا و ایجاد مناطق ویژه اقتصادی تولیدمحور
تجربههای موفق جهانی
کشورهایی مانند چین، کره جنوبی و ترکیه با تمرکز بر سرمایهگذاری در بخش تولید، به معجزات اقتصادی دست یافتهاند. این الگوها میتواند برای ایران نیز الهامبخش باشد. و این که باید گفت سال «سرمایهگذاری برای تولید» فرصتی استثنایی برای جهش اقتصادی ایران است. تحقق این شعار نیازمند عزم ملی، ثبات اقتصادی و مشارکت همه جانبه است. با سرمایهگذاری هوشمند در بخش تولید، میتوانیم نسلی از کارآفرینان ملی پرورش داده و به سمت شکوفایی اقتصادی حرکت کنیم!